Friday, March 6, 2015

KUIH SAMOSA

Assalamualaikum, petang-petang ni anda semua buat apa? Saya nak kongsi dengan anda semua resipi kuih samosa.

Bahan-bahan :

Bahan untuk inti :
-3 biji kentang besar di potong dadu
-1 batang lobak merah di potong dadu
-1 tangkai daun kari
-2 biji bawang besar di potong dadu
-3 ulas bawang putih di cincang halus
-3 sudu rempah kari dagingU
-1 cawan ayam/daging yang di cincang
-1/2 senduk minyak masak
-garam dan gula secukup rasa

Bahan untuk kulit samosa :
-kulit popia secukupnya
-2 sudu besar tepung gandum di bancuh dengan air.

Cara Penyediaan :
1. Rebuskan kentang separuh masak dan tos kan.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang besar, kemudian di ikuti bawang putih dan daun kari sehingga naik bau.
3. Bancuh serbuk rempah kari dengan sedikit air, dan tuang ke dalam bahan tumis tadi.
4. Kacau sehingga rempah masak dan pecah minyak, jika minyak nampak sedikit, anda boleh tambahkan lagi sedikit agar rempah di masak dengan sempurna.
5. Apabila rempah di masak dengan sempurna, masukkan ayam/daging kisar dan kacau sehingga masak.
6. Masukkan lobak merah dan masak sehingga lembut kemudian di ikuti kentang.
7. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
8. Angkat dan sejukkan. Apabila inti telah sejuk, boleh di balut dengan kulit popia.

Anda bolehla cuba di rumah. Selamat mencuba.

No comments: